LUTANJA I BESPUĆA U ESTETSKOJ MEDICINI

LUTANJA I BESPUĆA U ESTETSKOJ MEDICINI

U pravoj poplavi silnih oglasa i reklamiranja svih mogućih (i nemogućih) metoda pomlađivanja, ljepote i vječne mladosti, raznih injekcijskih terapija, magičnih seruma i svemogućih lasera isl., često je prosječnom čitatelju teško proniknuti što uistinu funkcionira, što ima smisla, a što je na rubu prijevare i besmislenog trošenja novca na nešto što nema smisla niti daje rezultate.

Da biste dosegli određeni efekt pomlađivanja ili bar zadržavanja mladenačke strukture lica i tijela, potrebno je prije svega naći pravog i educiranog eksperta za tu vrstu posla, treba izdvojiti vrijeme, novac te svakako i određenu vlastitu žrtvu u ime bola i rizika.

U kontekstu svega navedenog, vjerujem da će i ovaj novi časopis Esthetic Design donekle pomoći u bespućima estetike, estetske medicine i, konačno, estetske kirurgije.

Za početak, bilo bi dobro razlučiti i te pojmove.

Naime, estetska medicina obuhvaća vrlo širok pojam i danas se njome bavi vrlo širok dijapazon kako liječnika, tako i stomatologa. Davanje filera, botoksa , PRP terapije, mezoterapije, dermapeni… sve su to arsenali u borbi za ljepotom kolega koji su odlučili ući u područje estetike i svakim danom sve je veća potražnja, pa samim time i ponuda.

Stručna društva koja okupljaju liječnike i stomatologe koji se bave estetskom medicinom nastoje educirati i licencirati kolege za kvalitetno obavljanje ovih terapija koje, iako sa sobom nose minimalne rizike, u nestručnim rukama mogu za pacijenta predstavljati ozbiljan hazard, ne samo za estetski izgled nego i za zdravlje. Upravo stoga, potrebno je dati pravu informaciju o edukaciji kolega koji se bave ovom vrstom posla, kao i izbjegavati sve one koji u svoje ruke uzimaju injekcije, a da nisu educirani te da iza sebe nemaju fakultetsko obrazovanje medicine ili stomatologije.

Što se tiče pak estetske kirurgije, to je prije svega – kirurška struka i u domeni je isključivo liječnika koji su završili i jednu od kirurških specijalizacija. Prije svega, tu spadaju plastični kirurzi, zatim maksilofacijalni kirurzi, kirurzi glave i vrata.

Estetska kirurgija bavi se svim onim kirurškim zahvatima koji mogu poljepšati lice i tijelo, pomladiti ga, ili pak rekonstruirati ga nakon stečenih ili prirođenih deformiteta.

Iako brojni mediji potaknuti marketinškim istupima ljudi koji se bave estetskom medicinom, ali ne i kirurgijom, nastoje prikazati da je sve rješivo injekcijama filera i sl., to jednostavno nije tako.

Brojne injekcijske terapije imaju svoje definirane indikacije i limitirane mogućnosti i neupitno je da u jednom trenu, bar u smislu pomlađivanja, estetski kirurški zahvat je najopravdanije, najbolje i najdugotrajnije rješenje.  A kad se uzmu u obzir druge vrste zahvata, kao što su rekonstrukcija nosa – tzv. rinoplastika, korekcija kapaka, podočnjaka, visećeg trbuha, povećanja ili smanjivanja grudi, estetski kirurški zahvati jedina su opcija. I tako će biti zasigurno za naših života, a i puno duže.

Upravo zbog svega navedenog, potrebno je potencijalnim pacijentima, a često i kolegama u struci, dati realan uvid u mogućnosti  – kako nekirurške estetske medicine gdje se služimo neinvazivnim ili minimalno invazivnim metodama, te koji su limiti takvih pristupa, tako s druge strane dati uvid u mogućnosti (a i limite) estetske kirurgije, te postaviti prave indikacije koje su za taj pristup.

Razvojem tehnologije, novih materijala te novih saznanja o interakciji našeg tijela s raznim sredstvima koja se danas apliciraju, kontinuirana edukacija jednostavno je potreba i nužnost u estetskoj medicini i estetskoj kirurgiji.

Vjerujem da će ovaj novi časopis biti jedan od načina kako se pravilno informirati, educirati ili bar omogućiti pronaći pravi način edukacije, kao i educirane kolege koji rade prema svim pravilima struke.

Dr.med. Siniša Glumičić

Podijeli ovu objavu