BLEFAROPLASTIKA

BLEFAROPLASTIKA

dr Matija Miletić

Blefaroplastika je jedna od najzahvalnijih operacija na licu koja se radi u lokalnoj anesteziji za postizanje efekta osvježenja. Što time dobivamo?

Operacijom gornjih kapaka dobivamo otvaranje oka, a na donjim zaglađivanje bora ispod oka. Kombiniranom operacijom gornjih i donjih kapaka možemo pomladiti izgled osobe između sedam i deset godina.

Što se tiče tehničkih detalja, potrebno je učiniti sljedeće. Donja incizija na gornjem kapku mora na oba kapka biti iste udaljenosti od trepavica kako bi kasniji ožiljak bio simetričan i dao dobar estetski rezultat. Proksimalni dio reza nije toliko bitan, ali bi trebao završavati otprilike 1 cm ispod obrva. Kod osoba koje imaju višak kože lateralno od vanjskog očnog kuta potrebno je uvijek učiniti ekstenziju ekscizije lateralno jer je navedeni trokut presudan za idealan estetski rezultat.

Pažljivim mjerenjem i ocrtavanjem operativnog polja markerom nakon aplikacije lokalnog anestetika izrezuje se višak kože i okruglog očnog mišića. Slijedi hemostaza, ali i redukcija masnog jastučića u medijalnom aspektu oka. Izvana taj jastučić izgleda kao jasno ograničena tvorba. Nakon toga se operativna rana sašije. Ja osobno uvijek stavljam steri strip na šavnu liniju koja služi kao mehanička podrška rezu, a i kao hemostatik.

Što se tiče operacije donjih kapaka, u praksi koristim dva pristupa. Kod oba koristim isti rez, ali se daljnji dio operacije bitno razlikuje.

Kod prvog se reza kreira na istoj udaljenosti od trepavica i kada dosegne vanjski očni kut, ide malo prema dolje i lateralno i smješta se u prirodnu brazdu, tj. bore smijalice. Nakon toga se koža odiže od kružnog očnog mišića, a kroz isti se pristupa trima masnim jastučićima. Oni se reduciraju uz hemostazu, a kod nekih klijenata se medijalni može transponirati u tear through kako bi ublažio prirodnu brazdu. Nakon toga slijedi izrezivanje viška kože i šivanje operativne rane.

Kod druge metode rez kože je identičan, ali se u bloku incidira i koža i okrugli očni mišić, time dobivamo direktan pristup na masne jastučiće, a postupak je objašnjen. Nakon toga se reducira i koža i okrugli očni mišić koji je u direktnom kontaktu s kožom. U tom slučaju radim lateralnu kantopeksiju, neresorptivnim šavom osiguravam mehaničku potporu tetive donje vjeđe za periost orbite kako ne bi došlo do ektropiona. Zatim se resorptivnim šavom fiksira mišić, a neresorptivnim koža. Ovom kompliciranijom metodom postižete efekt liftinga srednjeg lica.

Ove dvije metode na donjim kapcima rabe se ako postoji višak kože i masnoća. Ako postoji višak masnoća, ali ne i kože, kao alternativna operacija, ali u općoj endotrahealnoj anesteziji, trankonjuktivalnim pristupom, tj.rezom s unutarnje strane donje vjeđe, rješavate problem masnih jastučića.

Koja je razlika između kantopeksije i kantoplastike?

Kantopeksija je fiksacija tetive donje vjeđe koncem za periost orbite bez prekida kontinuiteta tetive donje vjeđe, rez se kreira u lateralnom dijelu donje vjeđe kao zasebna operacija ili kao dio donje blefaroplatike. Kantoplastika je postupak u kojem se učini dekonekcija tetive donje vjeđe na spoju s gornjim kapkom u projekciji lateralnog kantusa. U pravilu taj postupak koristi se ako radimo reviziju donje blefaroplastike zbog ektropiona ili pojave scleral eyesa ili nakon upalnih stanja. Kada se tetiva donje vjeđe dekonektira, ona se mora skratiti i koncem fiksirati za periost orbite.

Kantoplastika daje veliku mogućnost dizanja vanjskog očnog kuta za razliku od kantopeksije.

Ako se odlučite za mačkaste oči, što je moja specijalnost, onda u tom slučaju rabimo kantoplastiku. Mačkaste oči obično se kombiniraju s dizanjem vanjskog dijela obrve, a u tom slučaju direktno kirurški, tj. rezom uz gornji rub obrve kako se budući ožiljak ne bi vidio. Što time dobivate? Dobivate zanosan pogled i ukošene oči koje daju mladenački izgled.

Obično ljudi pitaju koliko traje operacija kapaka i oporavak.

U pravilu trajanje operacije gornjih kapaka je između 35 i 60 minuta, oporavak oko dva tjedna. Ako radimo kombiniranu operaciju s donjim kapcima, onda je trajanje operacije između 1,5 i 2 h. Oporavak je nešto dulji, cca tri tjedna. Definitivni rezultati su očekivani nakon tri mjeseca. Svi rezovi koje se koriste u kirurgiji kapaka uklapaju se u prirodne brazde i linije i nakon nekog vremena se ne primjećuju.

Naravno operacija kapaka obično se kombinira s face liftingom, ali u tom slučaju onda u općoj endotrahealnoj anesteziji. Svi postulati i principi su identični.

Dr. Matija Miletić, plastični kirurg

MM Medestetica Estetska kirurgija

Podijeli ovu objavu